מוצרי חלב : סקירה תזונתית בראי הרפואה הסינית

מאת אריאל לנס – מטפל ברפואה סינית ותזונה, מתמחה בטיפול במערכת העיכול.

לקראת חג השבועות הגדוש במאכלים המבוססים על חלב, בחרתי הפעם לדבר על מוצרי חלב.

הדיון על האיכויות הבריאות של החלב הוא מורכב והוא אחד מהנושאים בתפריט שלנו המעוררים הכי הרבה מחלוקת. המטרה שלי במאמר זה היא לעמוד על ההבדלים בין מוצרי החלב בעבר וכיום, ועל התפיסה של הרפואה הסינית ביחס לחלב.  לבסוף אני מחלק את מוצרי החלב בהתאם להשפעה הרפואית השונה שלהם.

אני מקווה שאחרי קריאת המאמר תוכלו לבחור טוב יותר מה לאכול וממה להימנע בתפריט שלכם.

איכות החלב בעבר ובהווה

החלב שהיה בארץ לפני קום המדינה ובשנותיה הראשונות היה שונה מהחלב שזמין כיום.  הפרות, העיזים והכבשים רעו באחו שהיה מלא בעשב לא מרוסס וניזונו פחות מתערובת של סויה, תירס ודגנים אחרים. הן קיבלו גם פחות טיפולים הורמונליים ואנטיביוטיקה.

בנוסף החלב כיום עובר תהליך של פיסטור (חימום החלב ל 73 מעלות למשך 16 שניות) ופיסטור-על (חימום החלב ל 125 מעלות למשך חצי שנייה).  תהליכים אלו לא רק הורגים את החיידקים והשמרים המזיקים בחלב ומאפשרים לו חיי מדף ארוכים יותר, אלא גם פוגעים בערכים התזונתיים של החלב ומקשים על עיכולו.

למרות תכולת הסידן, המגנזיום וויטמיני A ו D הנמצאים בחלב, מהניסיון שלי בקליניקה אני לא סומך על החלב ומוצריו כמזון מחזק עצם. ישנם מקורות טובים וקלים לעיכול יותר ממנו.
כיום אנו אלופי העולם בהפקת מקסימום חלב מכל פרה חולבת, אך יש לך מחיר בירידה באיכות החלב.
הדבר נכון גם לגבי איכות החלב מהצאן.


החלב על פי הרפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית, מוצרי חלב מגבירים את הלחות והקור בגוף, ולמערכות העיכול והנשימה בפרט.

לכן החלב מזיק לאנשים הסובלים מעודף לחות בגוף. הדבר בא לידי ביטוי בתסמינים כמו עיכול חלש (נפיחות בבטן וגזים), ליחה בדרכי הנשימה, השמנה, וגידולים.
אנשים אלו לרוב גם מעידים על עצמם שהם "רגישים ללקטוז", כלומר שהמעי הדק שלהם לא מצליח לפרק את סוכר החלב הנקרא לקטוז.

באופן כללי, ילדים קטנים נוטים לסבול מעודף של לחות. ילדים הסובלים מעודף לחות מסתובבים עם נזלת ושיעול תמידיים, סובלים מדלקות אוזניים וריאות חוזרות, ומתלוננים על כאבי בטן. במקרים אלו, מוצרי החלב רק יחריפו את הסימפטומים.

מי שיכול להסתייע מאיכויות מוצרי החלב הם אנשים המאופיינים ביובש ורזון. הם יחוו תסמינים כמו יובש בעיניים, יובש בעור ויובש ביציאות. מוצרי חלב יכולים גם לסייע במצבים של "יובש בקיבה" כמו במצבי אולקוס או דלקת בקיבה, אך כל זאת בתנאי שמערכת העיכול של האדם חזקה באופן יחסי.

כיום, רוב האוכלוסיה סובלת מעודף לחות ולכן לרובנו מומלץ להמעיט במוצרי חלב.



אוקי אז הבנו למי מועילים ולמי מזיקים מוצרי החלב באופן כללי.

יחד עם זאת, ישנה השפעה בריאותית שונה לכל אחד ממוצרי החלב.
בחלק הבא נבחן את ההבדלים בין מוצרי החלב השונים כדי לדעת על מה עדיף לנו לוותר ומה כדאי ואפשר לאכול.

ככלל, מוצרי חלב המכילים הרבה לקטוז (סוכר החלב) מעלים את הלחות בגוף.  אם הבנתם שאתם סובלים מעודף לחות במערכות העיכול והנשימה, כדאי לכם לאכול בעיקר ממוצרי החלב הדלים בלקטוז, כמפורט בהמשך.


אחוזי השומן במוצרי חלב
גבינות קשות עם אחוזי שומן גבוהים בדרך כלל קלות יותר לעיכול, אלא אם כן קיים קושי בעיכול שומנים (קשור בדרך כלל בתפקוד לקוי של כיס המרה והכבד).

הסיבה היא שבתהליך הכנת הגבינה רוב הלקטוז יוצא עם הנוזלים, ומה שנשאר מתפרק על ידי החיידקים המייצרים את הגבינה.  שימו לב שגבינות קממבר וברי בעלות אחוזי שומן גבוהים אך הן רכות, ובדרך כלל לא כדאי לרגישים ללקטוז להתקרב אליהן.

ועוד יותר ספציפי – למי מתאים לאכול מוצרי חלב ומאיזה סוג?

בדוגמאות הבאות אני מתייחס לחלב פרה, שנחשב על פי הרפואה הסינית למלחלח ביותר מבין סוגי החלב בישראל.

חלב ניגר, גבינות רכות כמו קוטג', גבינה לבנה, גבינת שמנת עד 5%, ריוויון, גבינה צפתית 5%, גיל, אשל: אלו יכולים להתאים רק למי שיש עיכול חזק והוא טיפוס יבש שאינו סובל מרגישות ללקטוז.  מי ש"חייב" חלב בקפה ולא מסתדר עם חלב רגיל, אפשר לנסות חלב דל לקטוז.

יוגורט הוא סוג של גבינה רכה אך הוא מופק על ידי ערבוב חיידקים עם חלב מחומם, כך שהם מפרקים חלק נכבד מהלקטוז.  במקרים רבים יוגורט של 7% מתקבל טוב גם במצבים של רגישות ללקטוז והוא פחות מלחלח את הגוף מגבינות רכות אחרות.  גבינת לאבנה גם כן קלה יותר לעיכול מגבינה לבנה כיוון שהיא מופקת מיוגורט.

בולגרית 16%, גבינת שמנת 25% ומעלה, מוצרלה 22%, גבינות צהובות בעיקר מ22% ומעלה – קלות יותר לעיכול ומתאימות פעמים רבות גם למי שלא מסתדר עם הגבינות הרכות.

פרמז'ן, גבינה שוויצרית, גאודה, צ'דר, שמנת 38% להקצפה, חמאה – בדרך כלל מתקבלים הכי טוב.  הם יחסית דלות בלקטוז וגורמות למעט תופעות לוואי בעיכול.

כמה מילים לגבי חלב צאן
חלב הכבשים מלחלח פחות מחלב פרה, וחלב העיזים הכי יבש על פי הרפואה הסינית.
אם אתם רגישים במיוחד ללקטוז, כדאי לנסות גבינות קשות ויוגורט מעיזים, ואם הם מתקבלים בסדר, ניתן לנסות מוצרי חלב כבשים וגבינות קשות מחלב פרה.

כמה מילים לגבי תחליפי החלב מהצומח: סויה, אורז, שקדים ושיבולת שועל
מי ששותה ממש מעט מאלו בקפה, אין בעיה.  אבל מי שמשתמש בהם לבישול, לשייקים וכמשקאות קלים כדאי לדעת שמשקאות הסויה אינם קלים לעיכול. בנוסף, לכל תחליפי החלב מוסיפים כמות מסויימת של סוכר.
המסקנה היא שיש להתייחס אל התחליפים הללו כמשקאות ממותקים.


שילוב תבלינים חריפים המסייעים לעיכול במוצרי חלב

הוספה של תבלינים כמו קצח, זרעי שומר ושמיר, זרעי כוסברה וכמון לתוך הגבינה או לצידה יכולים לסייע לתפקוד המעיים בעיכול הגבינה. הדבר נפוץ בתרבותיות רבות במזרח התיכון ובהודו.  בראי הרפואה הסינית, מלח מחמם את מערכת העיכול ולכן גם הוא עוזר בעיכול מוצרי חלב. לעומת זאת, סוכר ופירות מקררים את מערכת העיכול ולכן שילובם עם מוצרי חלב (שייקים, עוגות גבינה) דווקא יגרום ליותר תופעות של ליחה בגוף.

לסיכום

ברפואה המשלימה יצא לחלב שם רע בשנים האחרונות, ובאמת כשאני מרכיב תפריטים למטופלים אני לא נוטה להכניס הרבה מוצרי חלב.  יחד עם זאת, חלק ממוצרי החלב כמו חמאה, יוגורט וגבינות קשות יכולים לחזק את הגוף ולסייע לתחושת השובע והסיפוק מהאוכל, גם למטופלים הסובלים מרגישות קלה ללקטוז.

כמו כל דבר בחיים, המידה חשובה.  כדאי לצרוך מוצרי חלב במתינות, גם למי שיש מערכת עיכול חזקה.

ובכל זאת, אם התלהבתם ואכלתם מלא גבינות ומוצרי חלב בערב החג ואתם מרגישים את הבטן, חכו יומיים וזה בדרך כלל יעבור. בפעם הבאה תאכלו פחות ותדעו גם לבחור נכון יותר מה מתאים לכם ומה פחות.

ואם אתם ממש לא מסתדרים עם מוצרי חלב, עדיף כנראה לוותר.

חג שמח!



אם נותרתם עם שאלות לגבי הכתוב, ובכל שאלה לגבי מערכת העיכול והטיפול בה באמצעות תזונה, מוזמנים ליצור איתי קשר בנייד: 050-3045430

אודות המטפל:

אריאל לנס – דיקור ותזונה לריפוי מערכת העיכול – למידע נוסף עליי ועל דרכי הטיפול שלי, אפשר לבקר באתר שלי